dimarts, 14 de desembre del 2010

COM LA TRADICIÓ HA DONAT PAS A LES EINES 2.0 I AL NAIXEMENT DELS CLIENTS SOCIALS

Avui per avui les empreses ja no poden optar ja no solsament per estratègies enfocades pel producte (cal que superem la idea que el millor producte és la millor estratègia comercial d’un negoci), sinó tampoc per estratègies d’orientació a la clientela on ens omplien la boca de la necessitat d’escoltar, escoltar i escoltar el mercat i la potencial clientela.

El paradigma està canviant i ara les empres cal que tinguin present els següents aspectes:

 Relació de compromís amb la clientela: La relació amb la clientela no acaba amb la venda del producte o servei sinó que no ha fet res més que començar. El compromís de compra amb la clientela resulta imprescindible si volem disposar de mínimes quotes de fidelització.

 El procés de compra ha de ser interpretat de forma global: Cal posar especial èmfasi en aspectes diversos de tot el procés de compra. Qüestions com la garantia dels productes, possibles reclamacions i devolucions,...han d’estar perfectament previstos en el control dels processos de venda de la nostra empresa.

 Tendències i comportament dels nous consumidors: Les tipologies de clientela potencial emergent neix amb uns hàbits i inquietuds a la clientela tradicional als que hem estat habituats tota la vida. Les generacions Y i Z (les noves generacions) disposen d’un coneixement molt ampli que els fan protagonistes dels processos de compra i autèntics valedors i difusors de les característiques dels productes.

 Cal projectar projectes concrets d’ús de la web 2.0: les noves generacions de consumidors disposen d’uns nous hàbits on la cerca i el compartir la informació estan a l’ordre del dia. Elements com les xarxes socials, els blogs, l’ús de postcads, widgets,... i un llarg etcètera fan que la clientela el bon ús d’aquestes eines 2.0 han de permetre que les empreses construeixin els seus negocis a l’entorn de la seva clientela.

 El valor de les persones, aspecte clau en màrqueting: Les persones juguen cada vegada un paper més important en les organitzacions i en el màrqueting que s’hi desenvolupa fins el punt que en processos de contractació i selecció de personal ens cal detectar i contractar a aquelles persones que demostren desig i capacitat de generar bones relacions amb la clientela.

 Centrar-nos i compartir amb la clientela: Ens cal, doncs, centrar-nos en el client i no únicament orientar-nos-hi en funció d’allò que ens demanen. Ens cal estar contínuament connectats amb el món del consumidor, saber que diuen, com ho diuen, conèixer que pensen i que opinen dels nostres productes,... només així serem capaços d’obtenir el compromís suficient perquè percebin en el nostre producte com el referent en el seu espai mental.

 Bidireccionalitat i generació de vincles: Finalment, la unidireccionalitat de les nostres propostes comercials, és a dir, la idea de desenvolupar campanyes promocionals, de descomptes,... està deixant pas a les actuacions bidireccionals, és a dir, a campanyes de màrqueting, comunicació i publicitàries basades en instruments 2.0 on mitjançant xarxes socials, blogs, fòrums,... el client està contínuament en contacte amb nosaltres i exposant allò que millor considera de la nostra organització.

A mode de conclusió doncs, aquesta és la història de les orientacions i els nous paradigmes del màrqueting. Una història que marca un nou entorn comercial, que amb el pas dels anys ha vist com del pes del producte s’ha passat a la importància de saber escoltar a la clientela, i de com les noves tecnologies i els nous grups de consumidors d’aquest nou segle obligaran a les empreses a desenvolupar noves estratègies basades en el compromís i la creació de vincles amb la clientela. Només d’aquesta manera, les empreses podran seguir sent competitives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada